maanantai 6. heinäkuuta 2015

Vihaan kirvoja!


Ennustan, että tänä vuonna miljoonakellot eivät ole muhkein ja pitkäikäisin kesäkukkaistutukseni, kuten viime vuonna. Syy: kirvat, nuo vihreät pikku paholaiset! Itse asiassa tuli kiire postata nämä kuvat niin kauan kuin kellot ylipäätään vielä koristavat parvekettani.


Ensin löysin tuholaiset mansikan taimesta. Onneksi sentään siitä, joka ei vielä kuki. Yök, yök, yök! Niitä oli ainakin sata. Heitin koko kasvin välittömästi roskapussiin. Kaatopaikka, siinä teille oikea osoite! Mellastakaa siellä!


Kunnes seuraavana aamuna löysin kirvat aterioimassa miljoonakellon kukilla. Mistä hitosta ne sinne oikein lennähtivät? Ja mistä ne ylipäätään pääsivät Parvekkeelle länteen? Ihan väärä hyönteinen. Olisin tarvinnut jonkun uutteran pölyttäjän pyörimään ruusupavuissani, en noita ahneita pirulaisia!


Tartuin välittömästi suihkupulloon ja hukutin joka ikisen. Tai yritin ainakin. En onnistunut. Olen toistanut määrätietoisen murhatyöni jo useita kertoja, mutta aina jostakin pongahtaa aamuksi uuttera joukko uusia herkkusuita.


En ylipäätään uskonut, että miljoonakello voisi olla kirvoille herkkä. Mansikat joo, ja orvokit tietenkin, mutta että miljoonakellot? Nevahööd. Mielestäni amppeli ei edes ollut päässyt kuivahtamaan. Kunpa tuholaiset eivät löytäisi viereisiä hajuherneitä!Toistaiseksi tämä ykkösmansikkani ei ole ollut hyökkäyksen kohteena, vaan se jatkaa kaunista kukintaansa. Pari raakilettakin olen jo huomannut. Kunpa sama onni jatkuisi.

Vihaan kirvoja! En ole vielä kertaakaan onnistunut pelastamaan kasvia, joka on joutunut kirvahyökkäyksen kohteeksi. Vaikka mitä myrkkyä olisin käyttänyt. Siksi en nyt viitsi pelata myrkyllä ollenkaan. Jos pelkkä vesi ei tehoa, poistan kasvin kirvoineen ennen kuin epidemia ehtii levitä.


5 kommenttia:

 1. Hei! Huomasin puutarhablogilistalla hyvän otsikkosi. Minäkin vihaan kirvoja! :)
  Suurimmat ongelmat meillä on ruusujen kanssa, mutta on niitä joskus nähty miljoonakelloissakin. Yhtenä kesänä niitä luultavasti tuli juuri ostetun amppelin mukana, koska niitä oli yht'äkkiä yhdessä kasvissa valtava määrä. Viime kesänä huomasin niitä myös kosmoskukissa. Silloin otin kertakäyttöhansikkaat ja litistin kaikki jotka löysin.
  Miljoonakellosi ja mansikkasi ovat tosi kauniita. Toivottavasti saat kirvat kuriin!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sara myötätunnosta, kirvat ovat tosiaan inhottavia! Onneksi huomasin ne nopeasti. Voi olla, että tällä kertaa onnistun populaation rajoittamisessa. Aika näyttää! Varmasti vielä harmillisempaa, jos kirvat tuhoavat ihanat ruusut - miljoonakello on paljon helpommin korvattavissa.

  VastaaPoista
 3. Tuholaiset on kyllä todella raivostuttavia. Mulla on ongelma vihannespunkkien kanssa. Aina niitä vaan jostain tulee, vaikka pesen parvekkeen, ruukut, tukikepit ynnä muut tarvikkeet.

  VastaaPoista
 4. Onko miljoonakellon kuivahtamisella ja kirvoilla joku yhteys?

  VastaaPoista
 5. On kirvoilla ja kuivahtamisella käsittääkseni sellainen yhteys, että kun kasvi on jostakin syystä heikentynyt, se on tavallista helpompi saalis tuholaisille. Kuivahtaminen heikentää kasvia niin, että kirvat pääsevät niskan päälle.

  VastaaPoista