sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kukkia vai perhosia?
Käyn joka aamu ensimmäisenä tutkimassa, millaisia uusia hajuherneen kukkia yön aikana on avautunut. Sävyjä on jo valkoisesta vaaleanpunaisen kautta tummaan lilaan. Kokonaan vaaleansinisiä kukkia ei ole vielä näkynyt, vaikka niitäkin on siemenpussin kuvassa.

En yhtään osaa sanoa, mitkä kukat ovat lyhyemmän Bijou-lajikkeen ja mitkä pidemmän Royalin, vai ovatko kaikki Royalia - tuskin. Pisimmät versot ovat yli 150-senttisiä ja kukkivat oksat heiluvat  80-130 sentissä. Bijoun korkeuden piti olla 40 senttiä ja Royalin 125 senttiä.

Harmillista sinänsä, että kukat ovat niin korkealla, melkein katonrajassa. Ne näkee parhaiten nousemalla tuolille. Mutta kun viljelylaatikko on oven edessä niin ei siinä voi pitää tuolia. Yleensä tyydyn vain kurottelemaan kaulaani, katselemaan ja nuuhkimaan.

Useimmat versot hakeutuivat alun perin kipuamaan suoraan pitkin parvekelaseja. Eräänä paahteisena iltapäivänä huomasin, että kasvien nuput ja versojen päät nuokkuivat elottomina kuumuudessa. Parvekelasit olivat märät kasvien luovuttamasta vesihöyrystä. Vedin versot pehmeällä langalla pois lasilta ja kohti katosta riippuvia amppelikoukkuja, laskin parvekeverhot eteen, kastelin kasvit ja suihkutin versot. Onneksi ne toipuivat.

Ensi kesäksi täytyy kehittää kunnollinen keino versojen tukemiseen niin, että ne saavat valoa, mutta eivät kiipeä lasia pitkin. Tämä pääsi nyt yllättämään, koska en ollut varautunut siihen, että versot ovat niin paljon luvattua korkeampia. Viljelylaatikon köynnöstuki loppui jo 80 senttiin.

Muita uutisia:
- Kirvat mellastavat edelleen miljoonakellossa ahkerasta suihkuttelusta huolimatta.
- Pikkuorvokit, bellikset ja lemmikit ränsistyivät niin pahoin, että saivat lähteä.
- Kuunlilja on lopettanut kukintansa.
- Yrtit kasvavat niin komeasti, että näinä päivinä on pantava satoa pakastimeen.
- Mansikassa on pieniä raakileita.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti