torstai 30. heinäkuuta 2015

Värikäs satolaatikko


 

Satolaatikkopäivä on aina juhlapäivä. Tai no, vähän siihen suuntaan kumminkin. Juhliin nimittäin liittyvät paketit ja yllätykset. Satolaatikossakin on aina jotakin yllättävää. Ja tuntuuhan se melkein lahjaltakin, kun maksu on suoritettu jo keväällä.


Nyt laatikko oli erityisen värikäs. Satolaatikko mahtuu muuten mukavasti Ikean isoon, siniseen kassiin. Siinä se on helppo kantaa kotiin.


Näin jo noutopaikassa, että nyt on puutarhalla onnistuttu kaalinkasvatuksessa! Kaksi isoa, täysin virheetöntä kukkakaalia ja yksi iso parsakaali. Tämähän on aivan ylenpalttista. Nyt äkkiä valkokastiketta väsäämään.


Viikon uutuuksia ovat myös avomaankurkut, joita tuli 500 grammaa, sekä tomaatit. Valkosipulia saimme jo kolmannen kerran. Nämä tuoreet luomuvalkosipulit ovat muuten erityisen hienostuneita maultaan.


Laatikon varsinainen väriläiskä on tämä kesäkurpitsa. Hauska, mutta joutuu pataan siinä missä muutkin kasvikset. Kukkakaalia oli laatikossa 1 900 g, parsakaalia 500 g, kesäkurpitsan paino on 230 g, sipulia on 400 g ja salaattia 300 g. Päälle vielä tomaatit.

Nyt on luvassa ainakin parsakaalipiirakkaa ja kukkakaali-jauhelihavuokaa.  Tai jos tekisikin parsakaalikeittoa, niin saisi kesäkurpitsankin tyrkättyä siihen. Avomaankurkut syön yleensä sellaisenaan välipaloina, no joo, kuorittuina tietenkin.

Kesäkurpitsa on osuuspuutarhan antimista minulle vaikein käyttää, koska en pidä sen mitättömästä mausta sellaisenaan. Minulla on loistava kesäkurpitsa-minttukeiton ohje, mutta siihen tarvittaisiin aika paljon kurpitsaa.

Salaatteja on jäänyt yli, kun niitä on tullut kaksikin valtavaa kerää joka viikko. Keksin viimein käyttää rapeimpia salaattilaatuja pinaatin sijasta yhteen lempiruoistani, Palaver Sauceen. Mangoldista ja keräsalaatista tuli oikein herkulllinen muhennos tomaatin, sipulin, valkosipulin ja mausteiden kanssa. Palaver Sauce tehdään ehdottomasti oranssiin palmuöljyyn, josta se saa tunnusomaisen makunsa. Proteiinin lähteenä siinä on yleensä kalaa: sardiineja, tonnikalaa tai lohta. Afrikkalaisvaikutteinen ruoka tarjotaan riisin kanssa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti