tiistai 7. heinäkuuta 2015

Yrttitarha osuuspuutarhasta



Livonsaaren osuuspuutarhasta on tullut jo kahdessa satolaatikossa yrttien taimia, jotka olen istuttanut isompiin ruukkuihin parvekkeelle. Kyntelistä tuli viime kesänä suosikkimausteeni. Se sopii mihin tahansa lämpimään ruokaan. Maku on yrtiksi voimakkaan pippurinen.


Tässä koko yrttitarha: oregano (vanhempi taimi, ei osuuspuutarhasta), persilja, basilika, kynteli, alatasolla toinen oregano, timjami ja sitruunamelissa. Kasvit tuuheutuvat kyllä vielä tästä reippaastikin. Kaikissa ruukuissa on reikä pohjassa, joten kastelen lähes pelkästään alakautta. Kuten huomaatte, ruukkuportaan hyllyt eli kastelualustat eivät pysy tällä menetelmällä täysin puhtaina. Menetelmä on kuitenkin tosi kätevä.


Usein osuuspuutarhasta on saatu myös minttua ja/tai erikoisbasilikoja, jotka ovat viihtyneet parvekkeellani erityisen hyvin. Minulla on vieläkin pakastimessa viimevuotista minttua. Tässä tämänvuotiset basilikat noin viikko istutuksen jälkeen. Nyt ne ovat jo paljon muhkeampia.


Sitruunamelissaa en osaa oikein käyttää. Lämpimiin ruokiin valitsen mieluummin muita yrttejä, ja salaattiin pilkon sipulinvarsia ja basilikaa. Mihin tämä sopisi? Ravintoloissa sitruunamelissaa näkee jälkiruokien koristeena, mutta en viitsi ruveta väsäämään pannacottaa vain siksi, että voisin napata sen päälle vihreän lehden.


Timjamia näkee usein ruokaohjeissa. Sehän on perinteinen liharuokien mauste.


Oreganoa lisään etenkin tomaattiruokiin, jauhelihakastikkeeseen ja kaalipataan. Myös broilerin marinadin maustan usein oreganolla.


Tässä vielä yksi kyntelikuva. Yrttini ovat valitettavasti aika yksitoikkoista nähtävää. Olisi ehkä pitänyt odottaa jotakin aivan erityistä valaistusta tai oltava huolellisempi kuvatessa. Jouduin hylkäämään suuren määrän kuvia epätarkkuuden takia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti