torstai 3. huhtikuuta 2014

Ostoksilla: Kasvupöytä vai Viljelylaatikko?

Kun parvekkeet joulukuun puolivälissä vapautuivat remontin kourista asukkaiden käyttöön, olin niin tohkeissani, että tuntui välttämättömältä hankkia sinne kalusteita HETI. Vaikka tiesinkin, ettei sinne voi kasveja viedä eikä istuttaa vielä moneen moneen kuukauteen. Olin jo keksinyt, että laitatan kattoon rivin koukkuja amppeleita varten. Mutta mitä muuta? Kyllä kai haluaisin kukkia myös jonkinlaisiin altaisiin.

Suomalaisista valmistajista Biolan ja Kekkilä ovat molemmat ajatelleet parvekeviljelijöitä. Biolanilla on matalahko Kasvupenkki ja korkeampi Kasvupöytä. Ne näyttävät tältä:


Oikeastaan olisin halunnut nämä. Niissä on etuina kasteluallas mullan alla ja se, että multasäkin voi sijoittaa kehikkoon sellaisenaan. Tosi siistiä! Lisäksi Kasvupöydän alla on pyörällinen säilytyslaatikko, jonne tarvikkeet saa piiloon. Ja sitten vielä sekä Kasvupöydän että Kasvupenkin voi peittää kannella, jolloin niistä tulee talviajaksi pöytä ja penkki.

Valitettavasti näiden tuotteiden koot ovat parvekkeelleni aivan väärät. Molemmat tuotteet ovat multasäkin syvyisiä eli 47 cm. Kapealla parvekkeella se on aivan liikaa. Korkeampi Kasvupöytäkin on lisäksi parvekkeelleni liian matala, vain 87 cm, kun parvekelasieni alareuna on 107 cm:n korkeudella lattiasta.  Parvekkeelleni sopii paremmin pidempi, kapeampi muoto.

Ja sitten ovat vielä tyylikysymykset. Jos tavoitteenani on välimeren tyylinen sisustus, miten sinne sopii massiivinen, harmaanruskea, lämpökäsitelty puu? No ei oikein mitenkään.

Onneksi oli vaihtoehtoja.Päädyin tilaaman nämä Kekkilän tuotteet: Ruukkuportaan ja Jalallisen viljelylaatikon valkoisena. Biolanin laatikoihin verrattuna Kekkilän viljelylaatikoiden haittapuolena on se, että ne ovat yksinkertaisesti puualtaita ilman mitään kastelujärjestelmää tai muuta hienoutta. Allas vuorataan mukana tulevalla muovilla ja sinne kaadetaan ensin säkillinen lekasoraa ja sitten kaksi säkillistä multaa.

Miten varmistetaan, että kasvit eivät huku veteen, en osaa sanoa. Ei yhtään houkuttele ajatus tehdä muoviin reikiä esim. 5 cm pohjan yläpuolelle, jotta mahdollinen ylimääräinen vesi voisi valua pois puualtaan rakosista. Sellainen näyttäisi varmaan hirveältä.

Ruukkuporras taas on tarkoitettu ruukkuun istutetuille kasveille. Sen tasot ovat maalattua metallia ja niissä on reunat, joten niitä voi käyttää kaikkien ruukkujen yhteisenä kastelualustana. Näppärä keksintö, ja lisäksi siro ja kaunis esine. Kooltaan ruukkuporras sopii kuin nakutettu parvekkeen huoneen puoleiselle seinälle ikkunan alle.

Koska oli joulukuu ja puutarhamyymälät pursuivat vain hyasintteja ja koristeltuja tuijia, tilasin kalusteet nettikaupasta. Sattuivat vielä olemaan mukavassa alennuksessa. Ja kuinkas sitten kävikään? Siitä ensi kerralla.

(Postauksen kuvat ovat valmistajien nettisivuilta vohkittuja - kiitos lainasta!.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti