keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Mikä osuuspuutarha on?

Kopioin tänne Livonsaaren Osuuspuutarhan Facebook-postauksen, jossa asia on ilmaistu ytimekkäästi.Mitä me tehdään?

Livonsaaren Osuuspuutarha on osuuskuntamuotoinen toimija, jonka pääasiallisena tehtävänä on tuottaa jäsenilleen kasviksia. Myös muita tuotteita välitetään mahdollisuuksien mukaan - esimerkiksi edellisinä vuosina hunajaa, kananmunia ja leipää.

Vaikka Osuuspuutarha ei itse kuulu luomusertifioinnin piiriin, kasvikset viljellään luomuvalvonnassa olevilla pelloilla, joten viljely toteutetaan luomun periaatteiden mukaan: ilman torjunta-aineita ja viljelykierron mukaisesti.

Jäseneksi liittyttäessä maksetaan kertaluonteinen jäsenmaksu ja kausittainen satomaksu. Jäsenmaksu on 50 euroa, satomaksu vuonna 2014 200 euroa. Kertyneellä tulolla Osuuspuutarha vuokraa pellon ja palkkaa puutarhurin. Satokauden aikana satoa toimitetaan jäsenille kerran viikossa, noin kolmen kuukauden ajan. Vihanneslaatikoiden jako tapahtuu jakopisteissä, joita vuonna 2013 oli yhdeksän ja näistä kuusi Turussa.

Osuuspuutarhan toiminta perustuu nk. Community Supported Agriculture (CSA) -malliin. Mallin etuja ovat mm. helposti saavutettava tieto tuotteiden alkuperästä ja viljelytavoista, lyhyt kuljetusketju vailla välikäsiä, ja mahdollisuus päästä tutustumaan maaseudulla työskentelyyn.
Lisää CSA:sta kirjoitetaan mm. Pohjoinen permakulttuuri -blogissa. Käykää ihmeessä kurkkaamassa: http://pohjoinenpermakulttuuri.wordpress.com/2010/11/18/jaettu-sato-on-moninkertainen-ilo-kurkistus-csa-viljelymalliin/

Vastaamme mielellämme osuuspuutarhan toimintaan liittyviin kysymyksiin!
http://osuuspuutarha.files.wordpress.com/2012/03/toiminta.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti