lauantai 5. huhtikuuta 2014

Viljelylaatikonkokoamistalkoot

Kukkaporras ja kasvatuslaatikot tulivat Finnish Design Shopista parissa päivässä. Kuljetus oli ilmainen, ja massiiviset pakkaukset kannettiin sisään asti. Minulla oli täysi työ, kun raahasin ne sellaisenaan parvekkeelle odottamaan parempia aikoja. Olivat nimittäin melkoisen painavia.

Jo tuolloin aavistelin, että ostospäätös saattoi olla hätiköity. Mahtuisiko kaikki tilaamani roina tosiaan parvekkeelleni? Eräänä tammikuisena sunnuntaina päätin kokeilla. Ensin esineet pitäisi kuitenkin koota.


Kukkaporras on jo melkein valmis.

Suojasimme olohuoneen lattian pakkauspahveilla.

Kehikon sisäkulmissa näkyy hiukan metallilevyä, joka hakattiin puun sisään vahvistamaan rakennetta ja liittämään kehikon kerrokset toisiinsa. Taustalla pöydän nojalla viljelylaatikon jalat.
Ruuvasin laatikon pohjan ja hyllyn kokoon ihan itse.

Siellä se viljelylaatikko nyt seisoo vähän orpona nurkassa.

Tuumasta toimeen. Kukkaporras oli varsin helppo nakki, vaikka ohjeet eivät olleetkaan aivan Ikea-luokkaa. Metallitarjottimet kiinnitettiin ruuveilla kukkaportaan "käsivarsiin" ja sen jälkeen... no, enpä nyt muista ihan tarkasti. Koska käteni eivät olkapäävamman takia liiku normaalisti, sain apua perheenjäseneltä.

Viljelylaatikkoa en olisi pystynyt kokoamaan itse, vaikka olisin halunnutkin. Laatikkko oli paketissa irrallisina lautoina, jotka piti yhdistää päistään kahdeksi nelikulmaiseksi kehikoksi. Kehikot yhdistettiin toisiinsa neljällä litteällä rautatangolla, joka hakattiin valmiisiin uriin laatikon sisäkulmiin. Samalla kulmat suoristuivat. Tässä piti käyttää voimaa, koska puu oli työstämisen jälkeen hieman elänyt.

Tämän jälkeen ruuvattiin laatikon pohjalaudat paikoilleen ja valmistettiin hylly niinikään ruuvaamalla. Nämä pystyin tekemään itsekin.

Lopuksi laatikko asetettiin metallsen jalkakehikon sisään. Jalkoja liu'utettiin vinoon kohti laatikon ulkonurkkia, jolloin laatikko kiristyi jalkojen varaan. Sitten vielä hylly paikoilleen ja valmista tuli!

Kokosimme kalusteet olohuoneen lattialla pakkauspahvien päällä, mutta kannoimme ne heti parvekkeelle, koska halusin nähdä, kannattaako toista viljelylaatikkoa ylipäätään koota. Ei kannattanut. Laatikko oli selvästi leveämpi/syvempi kuin olin kuvitellut. Jos niitä olisi ollut parvekelasien edessä kaksi peräkkäin ja lisäksi kukkaporras toisella seinustalla, ei parvekkeella olisi käytännössä mahtunut kulkemaan ollenkaan. Söpöstä kukkaportaasta en ollut valmis luopumaan, joten toinen viljelylaatikko saisi luvan mennä.

Jätin toisen viljelylaatikon avaamattomana pakkaukseensa, ja siellä se on yhä. Haluaisikohan joku ostaa sen? Samanlaiset maksavat Plantagenissa tällä hetkellä 150 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti