sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Osuuspuutarha herää talviunesta


Ensimmäinen mustarastas huhuilee jo pihapuussa, ja parvekkeelle kuuluu tiaisten tirskuntaa. Eipä aikaakaan, kun osuuspuutarhalla näyttää taas tältä. Yhtä ja toista pitää toki ennen sitä tehdä, esimerkiksi tilata siemenet ja kasvattaa niistä taimet. Osuuspuutarhan vuosikokous pidetään viikon päästä Livonsaaressa, ja siellä kesän suunnitelmista varmasti keskustellaan.

Se tiedetään jo nyt, että viimevuotinen puutarhuri on lupautunut jatkamaan, mikä on hyvä juttu. Varmoja satolaatikon tilaajia on tällä hetkellä kuutisenkymmentä, mikä ei vielä riitä kannattelemaan puutarhan toimintaa. Toivottavasti moni innostuu mukaan kevään aikana. Jäsenhankintaa tehdään tänäkin vuonna todennäköisesti ainakin tiedotustilaisuuksilla Turun keskustassa. Periaatteessa jäsenmäärän pitäisi olla selvillä maaliskuussa, jotta viljelyn järkevä suunnittelu olisi mahdollista.

Satolaatikoiden sisältö on aina vaihteleva ja monipuolinen, eikä sitä pääse valitsemaan itse. Ei varmasti ole helppoa suunnitella viljelyä niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä jokaiseen saamaansa laatikkoon. Eniten mielipiteitä jakoi viime vuonnakin selleri, ilmeisesti etenkin varsiselleri. Meillä selleristä pidetään, mutta toiset inhoavat sitä. Sellaista on pohdittu ratkaisuksi, että jakopisteissä olisi vaihtolaatikko. Siihen voisi jättää inhokkinsa, jonka joku muu voisi poimia aarteena. Idea on minusta erinomainen, mutta vaatii tietenkin jakopisteiden hoitajilta taas hieman enemmän. Tiedän, että oman aiemman jakopisteeni hoitajat eli Ocean Spiritin väki selviytyisi kyllä tästäkin hyvin.

Osuuspuutarhan satokausi on alkanut joka vuonna hiukan eri aikaan: ensin pelkkiä yrttejä jo juhannukselta, seuraavana vuonna muistaakseni vasta heinä-elokuun vaihteessa ja viime kesänä vähän aikaisemmin heinäkuussa. Koska torilta saa useimpia alkukauden vihanneksia jo juhannuksena, on tuntunut hassulta odottaa osuuspuutarhan satoa elokuuhun. Nyt on kuitenkin lupailtu, että satoa jaetaan niin aikaisin kuin mahdollista. Satokautta saattaa olla mahdollista myös pidentää, mikä merkitsisi useampia satolaatikoita. Kaikki tämä riippuu tietysti myös säästä.

Monenlaisia muitakin mahdollisuuksia osuuspuutarhan hallitus punnitsee. Kerron enemmän suunnitelmista myöhemmin, kun saan itsekin tietää lisää.

Sen verran vielä, että satomaksu tulee liikkumaan tänä vuonna tasolla 225-250 euroa. Aikaisemmin ilmoittautuvat pääsevät halvemmalla. Jos laatikoita tulisi vaikkapa 15, yhden laatikon hinnaksi tulisi noin 16 euroa. Laatikot ovat painaneet vähintään 3 kiloa, loppukaudesta tuplasti. Ja nämä siis kaikki luomua suoraan puutarhalta. Livonsaarella on ainakin tähän asti ollut maan osuuspuutarhojen alhaisimmat satomaksut.

Söimme muuten viimeiset Livonsaaren luomupunajuuret viime viikolla. Palsternakkoja on vielä yhteen paistokseen. Juureksia tuli kauden lopulla joka viikko niin paljon, ettei niitä pystynyt mitenkään käyttämään ennen seuraavan satsin saapumista. Onneksi viileää säilytystilaa oli riittävästi.

Osuuspuutarhan tilannetta voi seurata täältä:
http://osuuspuutarha.net/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti