sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Rootrainers



Ei minulla ollut mitään tarkoitusta ryhtyä harjoittelemaan taimikasvatusta. Ei missään tapauksessa ainakaan vielä tänä vuonna. Ajattelin ostaa taimet puutarhamyymälästä ja torilta, kuten viime vuonnakin. Tiedän, etten pysty kasvattamaan siemenestä kunnollisia taimia.


Mutta niin vain ostin tämän Rootrainers-pakkauksen ja vinon pinon siemenpusseja eräänä harmaana ja sumuisena maanantaina, kun satuin näkemään ne tavaratalossa. En vain pystynyt vastustamaan kiusausta. Ajetekaa nyt: näkisi taimien kasvavan omalla ikkunallaan. Sehän toisi kevään ja kesän jo ihan melkein liki!


Ja olivat nämä tarjouksessakin. Tutkittuani pakkauksia ja siemeniä päädyin "syvempiin" Rootrainerseihin, joissa on runsaasti tilaa juurille. Muoviset taimipotit taitetaan ohuista elementeistä.


Muovilevy on kuin avonainen kirja, jonka kannet taitetaan kiinni. Väleihin muodostuu tila mullalle. Taimikirjan voi pestä ja käyttää uudelleen.


Kehikossa on tilaa on 28 taimelle kerralla. Tästä näkyy, että taimipotit ovat alhaalta auki. Kun ensimmäiset pitkät juuret joutuvat kosketuksiin ilman kanssa potin alapäässä, ne eivät kasva siitä pidemmiksi, vaan kasvi alkaa tuottaa juuria ylemmäs. Näin saadaan tasapainoisempi, vahvempi juuristo. Tämä video kertoo toimintaperiaatteen:






Pakkauksesta ei selvinnyt ostotilanteessa, ettei siinä ole mukana alustaa. Läpinäkyvä kansihan on aluksi viljelyksen päällä luomassa suotuisaa mikroilmastoa. Sen voi siirtää pottien alle vasta myöhemmin. Joudun sijoittamaan koko hökötyksen olohuoneen ikkunan edessä olevalle pöydälle. Eikö kasteluvesi vuoda noista isoista rei'istä suoraan pöydän puupinnalle? Multahan neuvotaan tietenkin pitämään kosteana.


Myöhemmin voin sijoittaa Rootrainersin parvekkeelle Ruukkuportaan päälle, jolloin vesi valuu Ruukkuportaan metallitarjottimelle. Mutta ei siellä vielä ole tarpeeksi lämmintä. Sehän taimien esikasvatuksen idea juuri on, että taimet kasvatetaan sisällä lämpimässä, kun ulkona on vielä liian viileää.


Ennen tositoimia pitää siis löytää jostakin muovi- tai metallialusta. Hätätilassa ajattelin vuorata puisen tarjottimen alumiinifoliolla. Eikös se kävisi ihan hyvin?


Ja tulihan niitä siemeniäkin ostettua. Pakkauksen kyljessä luki, että kasvatusalusta sopii erityisen hyvin papujen, herneiden, hajuherneiden, mansikoiden ja maissin kasvatukseen.


Siinä oli jopa hajuherneiden kuvia. Ja juuri niitähän minä aion kasvattaa! Sillä hajuherne on se suosikkilistani viides kukka, jota viime postauksessa arvuuttelin.


2 kommenttia:

  1. Taimien kasvattaminen siemenistä on mielestäni niin hauskaa, kiehtovaa ja palkitsevaa, että se korvaa menetyksen taimien laadussa. Luullakseni sinulla on kuitenkin Rootrainersin ansiosta mahdollisuus saada normaalia parempia taimia. Itsehän kasvatan viinirypälerasioissa :-D Hajuherne on kyllä ihana kasvi, mutta harmillisesti se ei oikein sovi minun parvekkeelleni. Toivottavasti kasvatus onnistuu. Seuraan mielenkiinnolla :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustuksesta Paula! En hetkeäkään usko, että taimikasvatus onnistuu, mutta hauskaa siitä toivottavasti tulee. Naapurisohvaltakin sanottiin, että "odotan jo innokkaasti, että sieltä tulee jotain esiin". Enkä ole vielä edes kylvänyt mitään!

    VastaaPoista