keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Lempikukat top 5


Näin kevään tullen on aika ryhtyä suunnittelemaan kesän viljelmiä. Mitä kasvattaisin parvekkeellani, jos voisin kasvattaa siellä ihan mitä vain? Olisiko tällainen kärhö kiva? Kuva on englantilaisten  tuttujemme puutarhasta Facebystä.


Vai tällainen kärhö? Tämä on Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta Ruissalosta. Kärhö periaatteessa voisi viihtyä parvekkeellani aivan hyvinkin. Sille pitäisi kuitenkin olla reilun kokoinen kasvatuslaatikko ja tilaa kiipeillä.


Sittenkin ruusuja? Tätäkin kaunokaista hoivaavat brittituttumme. Muistaakseni ruusu kasvaa isohkoksi pensaaaksi, joka ei varmaan oikein mahtuisi meille. Vähintään ruukkuruusuja olisi kuitenkin mahdollista kasvattaa.Totuus on, etten oikeastaan välitä ruusuista. Ainakaan pioneihin verrattuna. Tällainenkin Ruissalossa tavattu lajike kävisi aivan hyvin.


Tai sitten tällainen valkoinen. Ah, kuinka ihanaa olisi, jos tällainen puska vihannoisi partsillani. Se on kuitenkin varmasti turha toivo, koska pionit kai eivät yhtään tykkää, jos niiden juuriin kosketaan. Pienestä siirtämisestä ne voivat mennä moneksi vuodeksi kukkalakkoon. Moinen herkkähipiäisyys ei meillä käy. Pitää olla joustava, ketterä ja pakkasenkestävä, ihan kuin vanheneva nainen nykyajan työelämässä.


Pensaista rakastan eniten syreenejä, mieluiten juuri violetteja. Löytyisiköhän jokin kääpiölajike, joka sopisi ruukkukasvatukseen? Syreenin huumaava tuoksu tuo mieleen lapsuuden ja juhannuksen odotuksen.

Tässä olivatkin kaikki lempikukkani. Paitsi se yksi, josta minulla ei ole kuvia. Ja juu, juuri sitä aion ensi kesänä kasvattaa, koska se on kaikkien aikojen Top 5 -suosikeistani ainoa yksivuotinen. Minulla on jo siemeniä!

Arvaatko, mikä kukka se on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti