sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Ensin kuihtui lobelia
Vielä toissakesänä kasvatin lobelioita isoissa altakastelulaatikoissa lasittamattomalla parvekkeella, ja ne voivat aivan loistavasti. Niistä tuli muhkeita putouksia. Mutta tänä vuonna lobeliani näyttävät entisiin verrattuna suoraan sanottuna surkeilta. Yksi taimi on jo kuihtunut kokonaan!


Istutin lobelioita yhteen amppeliin ja kahteen ruukkuun. Koska amppelit riippuvat melko ylhäällä, istutusten mullan tasoa on vaikea nähdä. Mullan kokeileminen sormella on yhtä hankalaa, kun kädet eivät olkapäävamman takia nouse normaalisti ylös. Niinpä en osaa sanoa ihan varmasti, minkä takia taimi kuoli. Todennäköisin vaihtoehto on liika kosteus, koska amppelin pohjassa ei ole reikää, josta ylimääräinen vesi pääsisi tippumaan pois. Toinen vaihtoehto on kuivuminen.


Parvekkeellani on aurinkoisina päivinä tietysti paljon entistä lämpimämpää nyt, kun se on lasitettu. Vähintään 30 ja usein ylikin. Koska pidän laseja pääosin kiinni, kastelen reilusti ja kasveja on paljon, ilmankosteus pääsee välillä nousemaan melko korkeaksi. Näyttäisi siltä, että lobeliat pitävät enemmän hieman matalammasta lämmöstä ja raikkaammasta ilmasta.

Lobelia vaatii ilmeisesti niin tasaisen kosteuden, etten pysty ylläpitämään sitä pienissä, päältä kasteltavissa ruukuissa. Ensi kesänä kokeilen ehkä altakastelevaa amppelia. Sellaisessa ehkä lobeliakin viihtyisi.Kuvittelin aiemmin ihan tosissani, että lobelia on parvekekasveista helppohoitoisin. Aina oppii uutta.  Nyt ymmärrän paremmin, miksi useimmat käyttävät sitä vain istutusten täydentäjänä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti