sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Top 10 kesäkukat 2014


1.
Tämän kesän ehdoton suosikkini ei olekaan kesäkukka, vaan perenna: valkoinen kesäpikkusydän. Sen hennot ja suloiset kukat ja vieno tuoksu ilahduttivat. Kasvi viihtyi hyvin viljelylaatikossa, mutta kuihtui jo heinäkuun lopulla. Se olisi tehnyt myös rönsyjä eli levinnyt laajemmalle, jos muut kasvit olisivat antaneet tilaa. Koristebataatti ja  poutapilvi kuitenkin nitistivät rönsyt heti alkuunsa. Tämä kukka pääsee jatkoon: yritän talvettaa sen, vaikka tuskinpa onnistun.


2.
Keijunmekko. Torilta ostettu amppelikukka kasvoi sekä ylös- että alaspäin hurjaa vauhtia ja kukki runsaasti. Se täytti parveekkeeni keskiosan niin totaalisesti lattiasta kattoon, että ovelta oli vaikea päästä istumapaikalle. Siksi se ei pääse jatkoon: parvekkeeni on sille liian pieni. Se sai minut tajuamaan myös, ettei parvekkeellani todennäköisesti ole tilaa myöskään bougainvillealle, josta keväällä haaveilin. Kasvi ei oikein kestänyt heinäkuun huippuhelteitä, vaan kuivui, joten heitin sen pois ensimmäisten joukossa. Sen kanssa oli kuitekin hauskaa niin kauan kuin lystiä kesti.


3.
Kolmannen sijan saavat alkukesän sulostuttajat, pikkorvokit. Ne viihtyivät loistavasti sivuseinän keittiötangoilla, kunnes kirvat kävivät niiden kimppuun. Orvokki on kukkana kuitenkin yksiulotteinen ja vivahteeton, pelkkää pintaa, eikä siksi mikään ikisuosikkini. Pääsee kuitenkin jatkoon, koska pieniin ruukkuihin on vain vähän muuta valinnanvaraa. Aikaisuus on myös etu.



4.
Miljoonakello. Kesän yllättäjä kehittyi parista vaivaisesta varvusta koko parvekkeen komistukseksi. Se viihtyy hyvin amppelissa ja kasvoi tosiaan muhkeaksi. Oli virhe istuttaa samaan amppeliin muuta. Jatkoon, mutta ensi kesänä soolona.



5.
Englantilainen pelargoni eli jalopelargoni. Kukat ovat erittäin isot ja kauniit, tuoksu miellyttävä. Kasvit viihtyivät viljelylaatikossa hyvin ja kukkivat elokuun loppuun asti, mutta kasvoivat hiukan holtittomasti. Pelargonit voisi myös talvettaa, mutta minä en aio tehdä niin. Olen varma, että istutan näitä joskus vielä uudestaan, vaikken välttämättä ensi kesänä, ja siksi sanon: jatkoon.


6.
Raidallinen kuunlilja Francee. Toinen kuunliljoistani teki kolme kukkavanaa, toinen ei yhtään, mutta molemmat kehittivät muhkean ja kauniin lehtiruusukkeen. Minulla oli näitä hääkimpussakin, kun ensi kertaa astelin vihille. Koetan talvettaa toisen ulkona ja toisen sisällä. Siis jatkoon.



7.
Sitruspuu ei oikeastaan ole kesäkukka, mutta olkoon nyt mukana listalla, koska kuuluu kesän menestyjiin. Vaihdoin sen juuri isompaan ruukkuun, koska se pääsee itsestään selvästi jatkoon. Nostan sen sisään ikkunalaudalle, kun tulee pakkasta.



8.
Koristebataatin lehdet olivat osan ajasta todella kauniit, mutta kasvi osoittautui hieman liian vaativaksi parvekkeelleni. Se pudotti helposti lehtiään ja sai myös kirvatartunnan. Kiinnostava kokeilu, mutta ei jatkoon. Ei, vaikka yllätti kukkimalla.


9.
Harsoinen poutapilvi kuuluu kesän menestyjiin, sillä se levisi kesän aikana viljelylaatikossa täyttämään kaikki muuten tyhjät kolot. Siihen tarkoitukseen se on mainio, mutta muuten en oikein tykästynyt siihen. Ei jatkoon, paitsi jos asetelmiin tarvitaan täydentäjää. Taustalaulajaksi siis.


10. 
Suikeroalpi rönsyili kauniisti viljelylaatikon reunaa alas, aivan kuten pitikin. Paikka oli sille kuitenkin hieman liian varjoisa, eikä se esimerkiksi kukkinut ollenkaan. En tosin tiedä, onko sillä tapana kukkia vielä ensimmäisenä vuonna, perenna kun on. Ei jatkoon. Suikeroalpit pääsevät eläkkeelle äitini puutarhaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti