lauantai 24. lokakuuta 2015

Best in show 2015


Vuoden 2015 parvekekukkien Best in show -kisassa numerolla 1 kilpailee krysanteemi. Herkkä ja terhakka, runsaskukkainen ja kauniin värinen. Miinuspuoli: Tässä kasvissa ei ollut mitään kasvatettavaa tai hoidettavaa.


Numerolla 2 astuu esiin daalia, joka voisi olla numeron 1 kaksoissisar. Daalia kukki alussa upeasti, mutta ränsistyi yllättävän nopeasti. Ja tämäkään kukinta ei ollut pätkääkään minun ansiotani.


Numero 3 on lemmikki. Supersuloinen, kukki todella pitkään ja oli kaiken lisäksi ilmainen! Rehevöityi kesän edetessä huomattavasti, vaikka olikin jo kotiin kannettaessa "täysikasvuinen."


Numerolla 4 kilpailee Best in show -tittelistä siemenestä kasvattamani mansikka. Aika uskomatonta, että niin pienestä siemenestä ylipäätään voi kehkeytyä jotakin. Plussaa: syötävät marjat.


Numero 5 ei esittelyjä kaipaa: tuttu orvokki. Nämä pikkuorvokit ovat valokuvassa parhaimmillaan, kun pienetkin yksityiskohdat näkee hyvin. Miinusta: kirvat tykkäävät näistä, joten kastelun kanssa pitää olla tarkkana. Ei saa päästä kuivumaan.


Numerolla 6 piilottelee sarjan ensimmäinen perenna, kesäpikkusydän Alba. Se ei ole kovin valokuvauksellinen, mutta valloittaa herkkyydellään. Ainakin minut. Jatkaa ensi kaudelle.


Numerolla 7 kilpailee helmililja, jonka valttina on aikaisuus. Tuskin mikään kukka tuotti yhtä paljon iloa puskiessaan ylös mustasta mullasta. Seurasin kasvien kehitystä herkeämättä ja iloitsin kovasti kukinnasta, olihan se kevään merkki.


Numeron 8 sai tiikerililja, jonka kasvatin sipulista. Tämäkin kukka vakuuttaa enemmän valokuvissa kuin luonnossa; fotogeenisyyttä siis piisaa. Miinusta: paljon värjäävää siitepölyä.


Numero 9 on sympaattinen ja harvinainen sinivaula, joka on kuitenkin vaikea kuvattava, heti syklaamin jälkeen vaikein. Syitä ovat kukinnon pitkä muoto, joka vaikeuttaa tarkentamista, ja väri, joka on sinisen ja liilan väliltä ja vääristyy herkästi kuvatessa. Kukat ovat luonnossa paljon kauniimmat kuin kuvissa.


Numeron 10 tyttö on hajuherne. Kasvatin näitä siemenistä suurin odotuksin, jotka toteutuivatkin ainakin sikäli, että kasveista tuli todella korkeita. Valitettavasti kukkia oli vaikea päästä näkemään, koska ne kääntyivät kohti aurinkoa katonrajassa.


Numero 11 on kielo. Perenna tuotti ensimmäisenä vuotenaan vain yhden kukkavanan. Sen kukat ovat kuitenkin muodoltaan aivan täydellisiä. Myös tuoksu oli hieno. Tällä hetkellä kielo talvehtii kylmäkellarissa.


Numerolla 12 kilpailee vanha tuttu miljoonakello. Huomatkaa terälehtien hienostuneet muodot! Ei tämä kukka ihan syyttä kuulu kesäkukkien eniten kasvatettuihin. Miinusta: kirvaherkkä, ainakin tänä kesänä.


Ja viimeisenä, numerolla 13, syklaami. Eksoottinen kukka pitää viileästä ja inhoaa seisovaa vettä. Siinä missä helmililja ilahdutti keväällä, syklaami pysyy parvekkeen kaunottarena koko syksyn jouluun asti, ehkä ylikin. Kukatonta aikaa onkin parvekkeellani vain vajaat kolme kuukautta keskitalvella.

Mikä on sinun kukkasuosikkisi 2015?4 kommenttia:

 1. Mikä kisa, kolmetoista upeaa ehdokasta!
  Ensin ajattelin äänestää kilpailijaa numero 2 sen ihanan värin takia, mutta kyllä orvokitkin ovat niin ihania.
  Hienoin kuva -palkinto menee tiikerililjakuvalle, jos minä saan päättää. :)
  Kiitos ihanasta postauksesta ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Mukavan kisan Best in show 2015 ääneni saa Lemmikki. Erilaisuus perinteisten parvekekukkien joukossa on äänestyksen arvoinen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos äänestäsi, Johanna! En itsekään tiennyt, että lemmikki voi olla myös parvekekukka, ennen kuin sain sellaisen yllätyskassissa.

  VastaaPoista