torstai 18. helmikuuta 2016

Altakasteluruukkujen kermaa: Lechuza

Vanhat amppelini olivat aika vaatimattomat. Tummat ja punotut, sisäpuolella ohut muovi, kuten istutuskoreissa tapaa olla. Ostin ne, kun en paremmistakaan tiennyt. Jo viime keväänä aloin katsella altakasteluamppeleita, mutta useimmat olivat aika pieniä. En ostanut, kun ei ollut ihan pakkokaan.


Mutta nyt oli pakko, koska vanhat olivat alkaneet hajoilla, ja heitin useimmat pois syksyllä. Nyt törmäsin puutarhamyymälässä Lechuzaan. Se on ilmiselvä altakasteluruukkujen Mercedes Benz: kestävää saksalaista laatua ja ylivertaista tekniikkaa. Hintavaa ja toivottavasti hintansa arvoista. Luulin kai aiemmin, ettei heillä ole valikoimassaan amppeleita, mutta onhan heillä.


Amppelissa on kaksinkertainen rakenne. Ulkopinta hyllkii ultraviolettisäteitä, joten kasvi ei paahdu tummassakaan ruukussa. Kerrosrakenteen ansiosta kasvin voi vaikka vaihtaa. Vesitila jää sisäruukun "jalkojen" ja ulkoruukun väliin. Vesi lisätään tilavaan kanavaan ruukun sivulle.


Viemäröinti hoituu tarvittaessa poistamalla ruukun pohjasta tämä punainen tulppa, joka paljastuu irrotettavan laatan alta. Lasitetulla parvekkeella viemäröintiä ei käyttohjeiden mukaan tarvita, joten napsautin laatan takaisin paikoilleen.


Kiinnikkeet ovat ohutta teräsvaijeria, joka ei vie huomiota kukkivilta kasveilta. Kätevää! Valitsin punottua pintaa jäljittelevän mallin ja grafiitin värin, mutta oikeastaan se ei ollut valinta. Muita ei juuri sillä hetkellä ollut saatavissa kahta samanlaista. Olen silti tyytyväinen. Muut värit ovat vaaleampi harmaa, tummanruskea ja valkoinen. Mallin nimi on Nido Cottage.


Tässä tulee amppelin tekniikka. Vasemmalla osat, oikealla koottuna. Härveli ilmaisee, paljonko vettä ruukussa on jäljellä, vai onko yhtään. Vesisäiliötä ei ohjeiden mukaan yleensä pidä täyttää uudelleen heti, kun se tyhjenee, vaan kasvien annetaan levätä pari päivää.


Amppelin multatila on isompi kuin minkään toisen näkemäni amppelin. Ja uskomatonta mutta totta, sen merkki on näkyvästi esillä nimilaatassa! Amppelia kastellaan ensin päältä, kunnes kasvit ovat juurtuneet, ja vasta sitten altakasteluna. Kasteluvettä mahtuu kaksi litraa.


Myönnän, että olen nähnyt tyylikkäämpiäkin ruukkuja, mutta kun kyse on elävien kasvien kasvupaikasta, multatilan tilavuudesta ei voi tinkiä. Minusta on myös parempi kastella kanavan kautta suoraan pohjalle kuin kaataa vesi mullan pinnalle, josta se sitten valuu vesitilaan. Sellaisiakin altakasteluamppeleita nimittäin on markkinoilla.


Ensimmäisenä amppeliin pääsee varmaankin vanha, iso murattini, joka näyttää selviävän tästäkin talvesta erittäin hyvin. Mutta mitä toiseen ruukkuun? Enpä ole siitä vielä ihan varma. Sitä on mukava miettiä. Hortensia on vain kuvausrekvisiittaa. Värin nimi on muuten Blue Velvet, merkkituote sekin!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti