sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Suuri kevätkunnostus


Käänsin viime viikonloppuna parvekkeen kesäasentoon. Pesin lattian, palautin matot paikoilleen ja siirsin kalusteet kohdilleen. Vein myös talveksi sisään siirtämäni korituolin takaisin. Nyt siellä kelpaa taas istuskella, lueskella ja katsella kukkia. Tämä tässä on lilium splendens Tigrinum eli tiikerililja, Nuput ovat jo näkyvissä.


Istutin joulusta asti keittiön ikkunalla viruneen amarylliksen yhteiseen paljuun narsissin sipulien kanssa. Kerätkööt siinä nyt jonkin aikaa voimia. Aion kukittaa ne uudelleen ennemmin tai myöhemmin. Tähän etualalle kylvin muutaman ruusupavun siemenen.


Enpä olisi uskonut, että siitä pienestä risusta, joka tämä muratti vielä syyskuussa oli, kasvaisi keväällä näin muhkea köynnös. Mutta kasvoipa vaan. Kauniit lehdet, monta vihreän sävyä.


Kun multaostoksilla näin tämän kuunliljan taimen, en malttanut olla raottamatta kukkaroa. Lajike on Minute man, siis minulle uusi. Eipä se kovin iso kustannus ole, vaikka hankkisin joka kevät yhden tai kaksi uutta kuunliljaa, jos en kerta saa niitä onnistuneesti talvehtimaan. Hinta oli 5,50.


Ostin myös muutaman yrtin taimen, koska osuuspuutarhasta ei ole ihan vielä odotettavissa satoa. Pikku basilikat pääsivät tangolle orvokkien viereen. Lisäksi ostin sileälehtisen persiljan ja pippurisen oreganon.


Uutena kasvina kokeilen tänä kesänä kieloa, convallaria majalis. En näe mitään estettä kasvattaa parvekkeella monivuotisia kasveja. Pitää vain asennoitua niin, että ne eivät välttämättä selviydy talvesta.


Siirsin ison muratin entiselle paikalleen nurkkaan. Kuva-alan ulkopuolelle jää viljelylaatikko, jossa tällä hetkellä helmililjat kuihtuvat kaikessa rauhassa. Ennen pitkää kaivan ne ylös ja istutan tilalle hajuherneet.


Kesäpikkusydän on jo kasvattanut ensimmäisen kukkavanansa. Kun ostin kasvin viime keväänä, se oli tuettu kahden kukkakepin ja langan avulla. Nyt kasvi on ankkuroinut itse itsensä tukevasti viljelylaatikon päätyyn siten, että sen ensimmäiset lehdet laskeutuivat mullan pintaan talloiksi. En usko, että sitä tarvitsee tukea.


Tässä vielä Kukkaporras: kuunlilja, oregano, orvokki, kaunokainen, lemmikki. Keskirivissä tiikerililja, persilja ja kielo. Alarivissä toinen tiikerililja ja kituva vanha kuunlilja. Huomaattehan, että olen vaihtanut ruukut nyt valtaosin perinteisiksi terrakottaruukuiksi espanjalaisen inspiraatiokuvani mukaisesti. Liotin ruukkuja viileässä vedessä ennen istutustöitä, ja ne ovat vieläkin vähän kosteita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti