sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Omat taimet multaan!


Maasta se pieninkin hajuherne ponnistaa! Hiukan kyllä hirvitti katsella torilla paksuja, metrin pituisia hajuherneen taimia. Kasvaakohan näistä koskaan sellaisia?Lyhyen kokemukseni perusteella voin suositella ensikertalaiselle ruusupapujen taimikasvatusta. Muu on vielä vähän niin ja näin. Tässä kuitenkin näette Rootrainersin air pruning -tuloksen: vahvat juuret. Minusta kyllä näyttää siltä, että ne ovat alkaneet kasvaa alhaalta ylöspäin kohdattuaan alhaalla ilman, eikä niin, että ylhäältä alaspäin kasvavia juuria olisi tullut enemmän. Mutta mitäpä minä tästä tiedän, juuret multaan vaan!


Tästä aloitin. Tyhjensin viljelylaatikon vanhasta mullasta, ja samalla menivät helmililjan sipulit. Jos haluan ensi kevääksi taas sipulikukkien lumoa, pitää ostaa uudet sipulit ja iskeä ne maahan syksyllä. Jätin muratin ja kesäpikkusydämen ympärille tietenkin juuripaakut.


Ruusupavut itivät erittäin hyvin, mutta eivät sentään aivan täydellisesti. Avatussa Rootrainerissa näkyy keskellä papu, joka ei ole jaksanut pinnistää pintaan asti. Itämättömistä herneistä ei näkynyt jälkeäkään, vaikka niitä piti olla ainakin 15.


Herneiden juuret kehittyivät hitaammin ja hennommiksi kuin papujen. En olisi muuten ehkä vielä avannutkaan hajuhernekirjoja, mutta pakkohan se oli, kun olin kylvänyt pavut ja herneet sekaisin, ja pavut varjostivat herneitä pahasti.


Ruusupavun taimia oli niin paljon, että niitä jäi muutama yli. Tässä yksi karsiutunut, oikealla jo istutettu hajuherneen taimi. Taimet oli yleensä ottaen helppo irrottaa Rootrainersista, mutta jos taimi oli kasvanut aivan lokeron reunan viereen, multapaakku murtui helposti sen vierestä, ja taimen varsi paljastui.


Koska varasin viljelylaatikon hajuherneille, ruusupavut saivat tyytyä sivuseinän Ikea-ruukkuihin. Niiden multatila on luultavasti hiukan pieni, mutta katsotaan nyt, miten ne pärjäävät.Lannoitin papuset samoilla lannoitepallosilla, joilla yritin virkistää kesäpikkusydäntäkin. Nyt vain heitin ne lekasorakerroksen päälle ennen ruukkujen täyttämistä.


Kas näin!Nostin muratit kiipeämään viljelylaatikon päädystä kohti kattoa. Lähinnä ikkunaa on kuusi korkean hajuhernelajikkeen tainta ja niiden edessä neljä matalakasvuista lajiketta. Hestia-ruusupapujen  pitäisi kasvaa noin 45 cm korkeaksi, joten odotan niistä kukkivaa sivuseinää. Papuja tuli seinälle kolmeen kerokseen.


 Ja tässä vielä hernemaa keppien kera.


Sipulikukkien kanssa kasvavat, suorakylvetyt ruusupavut ovat ehtineet jo näin reheviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti