lauantai 8. elokuuta 2015

Kokemuksia: parvekelasit ja -verhot


Blogini toiseksi suosituin sivu kertoo parvekelaseista ja -verhoista. Koska kirjoitin sen jo viime vuoden keväällä, kun minulla ei ollut niistä vielä mitään käytännön kokemusta, palaan nyt asiaan. Siis: käyttäjäkokemuksia Nika-parvekelaseista ja Visor Queen -parvekeverhoista, olkaa hyvät!


Parvekelasit ovat olleet sellaiset kuin pitääkin. Ne liukuvat hyvin ja ovat helpot pestä. Avaaminen ja sulkeminen sujuu ongelmitta. Lasit on oikein mitoitettu eivätkä ne ulise kuin pari kolme kertaa vuodessa, kun kova tuuli osuu juuri sopivasti. Lasit eivät kuitenkaan olisi mitään ilman mittatilausverhoja. Queenit ovat tosiaan nimensä veroiset.


Tässä näette verhojen parhaan ominaisuuden: niillä pystyy suojaamaan koko parvekkeen paahtavalta auringolta, mutta silti kasvit saavat valoa. Kun verhot ovat kiinni, kasvit kuluttavat vähemmän vettä, joten ne selviytyvät pidempään ilman kastelua. Verhojen ansiosta lämpötilaa ei tarvitse säädellä pelkästään avaamalla laseja, joten parvekkeelle tulee vähemmän liikenteen pölyä ja melua. Lämpötila ei nouse koskaan yli 35 asteen.


En ole tänä kesänä kuin pari kertaa avannut laseja tämän enempää. Tässä näkyy myös verhojen vapaa säädettävyys ylhäältä ja alhaalta. Kun istun tuolissa, voin säätää verhot niin, että silmiini ei häikäise, mutta kasvit kylpevät silti ilta-auringon valossa. Kun en yllä säätönupiin, käytän tarkoitusta varten suunniteltua keppiä, jonka pää lukittuu nupiin.


Ihme kyllä, verhot eivät ole vielä likaantuneet lainkaan, vaikka paikka on pölyinen ja käryinen vilkkaan liikenteen takia. Olen pyyhkäissyt niitä hiukan mikrokuituliinalla samalla, kun olen pessyt ikkunat eli noin kolme kertaa vuodessa. Ainoa verhojen huono puoli on tämä: niiden alaosan pidikekourut keräävät roskaa. Tässä kuihtuneita ruusupavun kukkia. Pienehkö ongelma mielestäni.


Minusta verhot ovat sekä kauniit että käytännölliset. Lasitettu parveke olisi paholaisen keksintö ilman niitä. Nyt se on ihana kesäkeidas, jossa taimet kasvavat hyvin, kukat kukkivat varhain ja kesä jatkuu jouluun asti.


Verhojen avulla voisi hifistellä kasvien kasvatuksessa niin, että säätäisi kasvien saamaa valon määrää yksilöllisesti. Jonkin verran olen sitä tehnytkin. Olen esimerkiksi suojannut varjossa viihtyviä kieloja ja kuunliljoja, mutta antanut samaan aikaan basilikalle aurinkokylpyjä.

Verhot maksavat, mutta ne lisäävät parvekkeen käyttöarvoa niin paljon, että mielestäni investointi kannattaa. Suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti