sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Kokonaiskuvia



Minulta on toivottu kuvaa, josta näkyisi, mitä kaikkea parvekkeellani on ja missä järjestyksessä. Valokuvaamalla moinen ei kuitenkaan onnistu. Vaikka kameran saisi jollakin ilveellä hissattua kattoon, ei laajakulmaisinkaan objektiivini riittäisi kuvaamaan koko parveketta kerralla. Sen verran pitkä ja kapea se on, perinteinen 60-luvun alun parveke muodoltaan. Yllä oleva kuva kuvastakoon parvekkeeni yleistunnelmaa.


Jos oletetaan, että istun korituolissani, näkyvissä ovat seuraavat kasvit: vasemmassa ylänurkassa iso muratti amppelissaan ja sen alla kuunlilja. Siitä oikealle viime talven amaryllis ja kevään narsissit, neljä ruusupapua, orvokit, bellikset ja lemmikit.


Oikealla puolellani on ruukkuporras, jonka alimmalla tasolla on oregano, keskitasolla kaksi mansikkaruukkua, basilika ja pikkuorvokkiruukku. Ylimmällä tasolla lisää pikkuorvokeita, lehtipersilja ja kaksi tiikerililjaa.


Sisältä katsottaessa katse kiinnittyy tällä erää orvokeihin ja liljoihin. Amppelissa on valkoisia miljoonakelloja, mutta niiden paras aika ei ole vielä.


Viljelylaatikossa on kirjavalehtistä murattia, kahta lajia hajuherneitä ja kesäpikkusydän. Sivuseinän tangoilla kiipeilevät ruusupavut. Kielon kukinta on jo ohi eikä se tarvitse paljon valoa, joten se on väistynyt nurkkaan.


Viljelylaatikko on täysin eri näköinen kuin viime kesänä, jolloin täytin sen ääriä myöten rehevillä kesäkukilla. Tänä vuonna en ole ostanut sitä varten yhtään tainta.

Että onko parvekkeeni nyt valmis tältä kesältä? Ei tietenkään. Sehän elää koko ajan.

Amppeleita mahtuisi enemmänkin, mutten ole vielä osannut päättää, mitä niihin istuttaisin. Osuuspuutarhan ensimmäiset yrtit saapunevat parin viikon sisällä ja löytävät paikkansa ruukkuportaalta. Liljat korvaan kenties daalioilla, kun ne ovat kukkineet. Myös osa pikkuorvokeista on jo aika ränsistyneitä, belliksistä ja lemmikistä puhumattakaan. Mitä niiden sijasta? Aika näyttää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti