lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kevätkylvöt


Tein kevätkylvöt tänään. Kylvin Rootrainersin täydeltä kahta eri hajuhernesekoitusta: 125-senttiseksi kasvavaa Royal mixiä ja 40-senttistä Bijou mixiä, kumpaakin 16 koloon eli puolet ja puolet.


Luin hajuhernekasvattajien sivuilta, ettei siemeniä oikeasti kuulu liottaa yön yli, kuten pussissa lukee, vaan niiden pintaa pitää raaputtaa hiekkapaperilla, jotta verson on helpompi särkeä herneen kova pintakerros. Kokeilin kynsiviilalla. Arvatkaa vaan, onko vaikea pitää pientä, kovaa henettä hyppysissään ja hioa sitä viilaa vasten tai päin vastoin. Useampi herne käväisi lattialla ennen kuin luovutin. Mutta kyllä minä aika montaa hernettä hioin. Nämä siemenet ovat Royal mixiä - toivottavasti.


Sitten aloin täyttää Rootrainersia mullalla. Sepä loppui kesken. Rootrainers näyttäisi vetävän kokonaisen 6 litran pussin kylvömultaa, ja minä olin hassannut osan mullasta epäonnisiin ruohosipuli- ja mansikkakylvöihini. Koska kaupat olivat jo kiinni (tämä tapahtui eilen), kylväminen lykkääntyi. Niinpä sitten laitoin kuin laitoinkin herneet likoamaan, kummankin lajikkeen omaan kippoonsa.



Kylväminen sujui tänään ilman suurempia ongelmia. Täytin Rootrainersit paria senttiä vajaiksi, kastelin mullan ja pudottelin herneet lokeroihin. Muutamaan laitoin kaksi, mutten kaikkiin. Sitten heittelin kerroksen multaa siementen päälle.



Siinä ne nyt möllöttävät.



Mutta ajatelkaas: mistä peijakkaasta tunnistan, mitkä taimet ovat lyhytkasvuista ja mitkä pitkäkasvuista lajiketta? Jos istutankin vahingossa lyhytkasvuiset pitkien paikalle parvekkeelle ja päinvastoin? Rootrainersia tulee varmasti siirrelyksi monta kertaa, joten en mitenkään voi muistaa, kummassa päässä ovat lyhyet ja kummassa pitkät. Joo, ratkaisin ongelman. Kiinnitin lyhyiden hajuherneiden päähän punaisen nauhan. Älköön sitä kukaan irrottako!!



Mansikkakylvöni onnistuivat kahdessa Rootrainers-lokerossa neljästä. Toisessa lokerossa oli yksi melko hyvinvoiva mansikkayksilö ja toisessa kolme pienempää tainta. Siirsin ne omiin ruukkuihin, jotta sain koko Rootrainersin hajuherneille. Rootrainersissa ei oikeasti voi olla eri vaiheissa olevia taimia yhtä aikaa.



Eiköhän se siitä. On mahdollisuuksien rajoissa, että onnistun kasvattamaan tänä kesänä yhden mansikantaimen. Kukista ja marjoista en menisi sanomaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti