sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Pimeitä päiviä


Päivät ovat nyt lyhyitä, mutta eivät vielä kovin kylmiä. En ole kertaakaan huomannut, että parvekkeen lämpömittari olisi laskenut pakkasen puolelle. Talven tulo alkaa silti näkyä kasveissa.



En tiedä, miksi appelsiini alkoi pudottaa lehtiään: oliko sillä tukalan kuuma sisällä vai reagoiko se valon puutteeseen? Vai onko sillä tapana tehdä niin aina talvisin? Joka tapauksessa se ehti riisua lähes kaikki lehtensä ja hedelmänsä ennen kuin siirsin sen takaisin parvekkeelle. Ajattelin, että jos se joka tapauksessa kuolee niin kuolkoon sitten pakkaseen. Myös monet oksat ovat jo täysin kuivuneet. Surullinen näky.

  
Kuunlilja löytyi eräänä aamuna tämän näköisenä. En ole koskenut siihen, koska kasvi on monivuotinen ja haluan nähdä, miten se selviytyy. Pitäisiköhän minun nyt kääriä se pakkasten varalta vällyihin? Entä voisiko lehdet leikata pois? Toistaiseksi en ole tehnyt mitään. Toinen kuunlilja, joka on sisällä, on myöskin alkanut kuivua, vaika kastelen sitä säännöllisesti.


Kastelu onkin yksi talviparvekkeen ongelma. Kasvit eivät kuluta yhtä paljon vettä kuin kesällä, enkä halua, että vesi jäätyy kasvien juurelle. Vaarana näyttääkin olevan liian vähäinen kastelu. Nämä syklaamit jo lupsahtivat kerran. Luulin, että pakkanen oli käynyt, mutta sitten tajusin, että ne vain tarvitsivat vettä. Niissä on edelleen runsaasti nuppuja.

Entä miten kosteana viljelylaatikon multa pitäisi pitää? Kastelin sen kertaalleen kunnolla, ja nyt sen pinta näyttää kuivahtaneen. Siellähän on helmililjan sipuleita piilossa. Jos kastelen liikaa, ne ehkä jäätyvät tai homehtuvat. Muratti näyttää voivan oikein hyvin, mutta isompi amppelimuratti pudottelee edelleen lehtiään. Kun vähän ravistaa, parvekkeen lattia tulee täyteen roskaa.


Koristepaprikasssa oli vielä hetki sitten kukat, mutta niille on käynyt köpelösti. Harkitsin tämän istutuksen purkamista jo tänään, mutta en vielä tehnyt sille mitään. Ehkä sitten seuraavassa erässä.


Muhkea miljoonakello lakkasi kukkimasta. Eniten valoa saavalla puolella oli vielä muutama valkoinen kukka, kun sulloin kasvin muovikasseihin ja vein sen kaatopaikkajätteen joukkoon. Tässä kuvassa näkyy myös, millaisiin jouluvaloihin päädyin. Ei minun tarvinnutkaan ostaa uusia, kun löysin vintiltä tämän vanhan valoketjun, jossa on vihreitä lehtiruusukkeita ja niiden keskellä lämpimän valkoisia led-lamppuja. 


Lopuksi yleiskuva. Ruukkuportaan ylimmällä tasolla ovat tädyke ja hopealanka ja niiden välissä kynttilälyhty. Alemmalla tasolla talvehtivat appelsiini ja kuunlilja. Amppelia ja viljelylaatikon päätyä asuttavat muratit, ja tangoilla riippuu lisää hopealankaa sekä syklaameja. Selän taakse jää hopeaputous-muratti-paprikaistutus. Koukuista riippuu lyhtyjä ja valoja. Mihinkäs tänne mahtuisi joulukuusi?

2 kommenttia:

  1. Minulla on kuunliljaa runsaasti pihassa. Parvekkeesta ei ole kokemusta. Veikkaisin, että kuunlijan lehdet voi leikata pois. Eiköhän ne ole kaikkensa antaneita. Varmaan kietoisin nille talvisuojaa, Ulkona tulee lunta päälle. Muuten en ole suojannut niitä. Aina nousevat uudet lehdet keväällä. Meillä on pihassa jatkuvasti lisääntyvät matot skilloja ja helmihyasintteja. Sitkeitä pikkusipulit ovat. Varmaan suojaisin myös kasvualtaan, kun multa on jäätynyt. Jännä nähdä, miten perennat onnistuvat parvekkeella.

    VastaaPoista
  2. Niin, jännä nähdä :) En ole vielä miettinyt, millä suojaisin nuo perennat. Vintissä on pari laatikollista vanhoja täkkejä, joita en ole raaskinut heittää pois, mutta joilla ei ole pitkään aikaan ollut käyttöäkään. Kenties sommittelen jotakin niistä. Palaan asiaan.

    VastaaPoista