sunnuntai 3. elokuuta 2014

Satolaatikko 5,5 kg

Vuoden viides satolaatikko oli niin painava, että sen kantaminen kotiin teki olkapäissä kipeää, vaikka matkaa on vain kolme korttelinväliä. Vihannekset eivät mahtuneet viiden kilon laatikkoon, vaan spagettikurpitsa annettiin erillisenä. Onneksi minulla oli iso Ikea-kassi mukana.



Uutuuksina mukana oli jo mainittu muhkea spagettikurpitsa sekä punaista mangoldia. Kurpitsa on puutarhurin kirjeen mukaan klassikkolajiketta, "Vegetable Spagetti". Saapa nähdä, miten ruoanlaitto siitä onnistuu. Se pitää kuulemma kypsentää uunissa, jonka jälkeen hedelmälihan voi raaputella spagettimaisina nauhoina pois kuoresta.



Tällä viikolla oli meidän vuoromme saada avomaalla kasvanutta tomaattia. Punainen lajike on kuulemma Savon lahja tomaatinviljelykselle eli Potatmoatomaatti. Keltaisen nimi on Schönhagener Frühe. Molempien siemenet puutarhuri oli kerännyt omilta viljelyksiltään. Myös punajuurta oli yllättäen jaossa jo nyt.


Avomaankurkkuja oli mukana ainakin 12. Puutarhuri kertoi sadon olevan niin runsas, että jäsenet voisivat halutessaan käydä poimimassa kurkkuja talteen suoraan pellolta ilman veloitusta. Olen takavuosina pari kertaa yrittänyt säilöä kurkkuja, mutta kokeilut eivät ole onnistuneet. Siksipä jätän tämän sinänsä houkuttelevan tarjouksen väliin. Tykkään syödä luomukurkkuja kuorittuina ihan sellaisenaan, hedelmien sijasta, mutta ei niitä sillä tavoin isoja määriä kulu.

Suurin osa istutetuista sipuleista on puutarhurin mukaan jo kadonnut rikkaruohojen keskelle, joten niistä ei koskaan tule normaalin kokoisia. Haitanneeko tuo mitään. Minusta sipulit ovat parhaita pieninä.

Tein heti runsaan salaatin laatikon aineksista, mutta kurpitsa, kesäkurpitsat, mangoldi ja punajuuret ovat toistaiseksi käyttämättä. Vielä ehtii ennen ensi torstaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti