torstai 3. heinäkuuta 2014

Satolaatikko! Ihanaa salaattia!



Livonsaaren osuuspuutarhan ensimmäinen satolaatikko saapui tänään. Ja mitä kaikkea namia siellä olikaan! Aikaisempina vuosina puutarha on kunnostautunut syyskesän mojovilla ja maukkailla juureksilla, mutta nyt saatiin kunnon tavaraa heti alusta asti.



Ensimmäistä kertaa sain osuuspuutarhasta salaattia, joka kannattaa mainita. Oikeita isoja, meheviä keriä eikä mitään rupuisia lehtinyssyköitä. Mitähän on tapahtunut? Onko puutarhuri taitavampi, onko pelto viljavampaa, viljely ajoitettu oikein vai sää suosinut? En osaa sanoa, mutta näitä keriä katsoi todella mielikseen. Ja maistoi myös!


Kyssäkaaliin pätee sama kuin edellä. Aiempien vuosien kyssäkaalit ovat olleet kovahkoja, pienehköjä ja kitkerähköjä. Nyt on mehevää, pehmeää ja kookasta kyssäkaalia. Nam nam!


Entä sitten sipulit? Mitä lajiketta lienee, jotain kevätsipulia tai naattisipulia varmaan, mutta sitä tuli reilusti, se oli mehevää, raikasta ja hyvää.



Voi kuinka söpöjä pikku kesäkurpitsoja! Pilkoin pari pienintä heti salaatin joukkoon. Aiempina vuosina kesäkurpitsaa on jaettu paljon isompana, jolloin se sopii kyllä vielä hyvin keittoon ja gratinoitavaksi, mutta ei enää oikein salaattiin.



Myös yrttejä saatiin. Sitruunamelissan latvoin heti lautaselle. Mihinkähän sitä tulee käytetyksi? Pitäisikö tehdä sangriaa?



Timjami on tuttu yrtti ja luotettava liharuokien mauste. Aion istuttaa timjamit isompaan ruukkuun ja viedä parvekeelle kasvamaan.



Tämä lienee kynteliä? Maku on todella vahva. Yrttioppaassa neuvotaan käyttämään tätä uutta tuttavuutta keittoihin ja liharuokiin. Sopii myös kaalin, papujen ja broilerin seuraan.



Kuten ehkä huomasitte, sain tällä viikolla kaiken tuplana. Naapuri ei ole muutamaan päivään kotona, joten sain pitää hänenkin satonsa. Tästä tulee vielä monta kulhollista herkkusalaattia. En enää muistanutkaan, että salaattikin voi olla hyvää! Tähän pohjaan lisäsin vielä kastikkeen sekä tomaattia ja halloumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti