torstai 10. heinäkuuta 2014

Kitkeminen on ihanaa!




Käytin viime sunnuntai-iltana kolme tuntia osuuspuutarhan punajuuripenkin kitkemiseen. Kerkisin sinä aikana puhdistaa yhden kokonaisen taimirivin rikkaruohoista.



Minusta kitkeminen on valtavan rentouttavaa. Livonsaaressa on kaunista ja hiljaista. Sää oli illalla mitä sopivin: ei enää liian kuuma, eikä viisto aurinko porottanut. Itse asiassa aurinko laski puiden taakse jo ennen yhdeksää. Tässä otos hernepenkistä.


Ennen pitkää saamme satolaatikkoon tomaatteja! Niitä kypsyy melko vähän kerralla. Puutarhurimme Tuukka pohti, että on varmaan parempi laittaa osaan satolaatikoista useampi tomaatti kuin vain yksi joka laatikkoon. Seuraavalla viikolla tomaatteja saadaan sitten toisesta jakopaikasta noudettavista laatikoista. Minustakin se on hyvä systeemi, kun jaettavaa on vähän. Ehkä joku sai niitä jo nyt?


Kesäkurpitsaa tulee todennäköisesti jonkin aikaa joka satolaatikossa. Tänään tulleeseen laatikkoon kurpitsat olivat ehtineet paisua jo selvästi isommiksi kuin viime kerralla. Lisäksi laatikossa oli kaksi persijaa ja basilika ruukuissa, kaksi muhkeaa salaattia, iso kyssäkaali ja nippu naattisipulia. Lähes sama koostumus kuin ensimmäisellä kerralla siis, eri yritit vain.

Parvekkeeni ruukkuportaalla alkaa jo olla ahdasta! Ruukkujakin pitäisi varmaan hankkia pari lisää yrttejä varten. Se on myönteistä, että kaihdinten ansiosta lämpötila pysyy parvekkeellani hellepäivinäkin sentään ihan kohtuullisena, joten laseja ei tarvitse avata kuin yksi. Tämä tarkoittaa vähemmän liikenteen pölyä ja pienhiukkasia eli enemmän syötäviä yrttejä. On se silti vähän siinä ja siinä, miten terveellisiä nämä yritit oikeasti ovat. Mutta otan riskin.

2 kommenttia:

  1. Kitkeminen on kivaa minustakin, mutta pääsen tekemään sitä harmillisen vähän. Ihmisten on vaikea tajuta, että oikeasti haluan kitkeä heidän kasvimaitaan.

    VastaaPoista
  2. Ihan totta! Lapsena äiti pakotti juurikasmaalle (tarkoittaen hyötypuutarhaa, ei sokerijuurikaspeltoa) keskellä päivää, jolloin siellä oli tukalaa, ja multa teki kipeää iskeytyessään kynsien alle. Nykyisin kitken iltaisn tai pilvisinä päiviä, kädessä joustavat remonttinaisen hanskat. Ihan eri asia!

    VastaaPoista