lauantai 31. toukokuuta 2014

Pikkusydän

Olisin halunnut viljelylaatikkooni valkoisen särkyneen sydämen, mutten uskaltanut ottaa, koska se on varjoisan paikan kasvi ja pelkäsin parvekkeeni paahteisuutta. Kasvi on myös aika kookas. Päätin aloittaa astetta vaatimattomammin ja hankin kesäpikkusydämen (dicentra formosa "Alba"). Se on särkyneen sydämen läheinen sukulainen.


Istutin hentoisen taimen laatikon suojaisampaan päähän paikkan, josta ei kuljeta ohi. Versot katkeavat erittäin helposti, se tuli havaituksi kuljetuksen aikana, kun toinen ostamani taimi tuhoutui. Ajatttelin nimittäin alun perin tehdä istutuslaatikosta täysin symmetrisen ja siksi ostin kaikkea vähintään kaksi, mutta näin on ehdottomasti parempi.


























Paras kasvupaikka kesäpikkysydämellekin olisi varjoinen, mutta sen sanotaan viihtyvän myös auringossa. Kuten särkynyt sydän, myös kesäpikkusydän on punakukkaisena yleisempi kuin valkoisena. En kuitenkaan nyt halunnut parvekkeelleni punaista.



Kesäpikkusydämen pitäisi kukkia koko kesän. Sen pitäisi myös rehevöityä ja levitä melko nopeasti, mutta tokkopa se yhdessä kesässä vielä pitkälle ehtii. Voi olla, että perenna jää kukkalaatikossani yksivuotiseksi, vaikka sen sanotaankin kestävän pakkasta poikkeuksellisen hyvin.



Kukat tuoksuvat vienosti makealta. Koko kasvi on minulla nyt noin 40 cm korkea, ja kukat ovat noin 2 cm korkeita.  Jos pikkusydäntä kasvattaa puutarhassa, sen voisi jakaa varovasti noin joka toinen vuosi. Sitä voi lisätä myös siemenistä.

Elegantti pikkusydän on parvekepuutarhani piste i:n päällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti